Schenking

Schenkingsakte

Heeft u plannen om te schenken? Aan bijvoorbeeld uw kinderen? Een goed idee. Zo beperkt u uw eigen nalatenschap en helpt u uw kinderen niet alleen nu op weg, maar ook straks als ze erfbelasting moeten betalen. Schenken kan op twee manieren: éénmalig en jaarlijks. Bij elke manier van schenken kunt u gebruik maken van vrijstellingen zodat u over het geschonken bedrag geen schenkbelasting hoeft af te dragen.

Eenmalige schenking

We noemen het een eenmalige schenking, maar in feite gaat het om een eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkbelasting. Een vrijstelling waarop u een beroep kunt doen als u uw kinderen bij wilt staan bij de financiering van een studie (die minimaal €20.000 kost) of de aankoop van een eigen woning. Uw kinderen dienen dan wel ouder te zijn dan 18 jaar en jonger dan 40. En u zult de schenking in één keer moeten verrichten. U heeft vrijstelling tot een bedrag van € 24.676.

Tijdelijk verhoogde vrijstelling

Dit jaar – 2014 – is een goed jaar om te schenken. Ter stimulans van de woningmarkt heeft de regering besloten de vrijstelling voor schenkbelasting te verruimen. Tijdelijk heeft u de gelegenheid om tot €100.000 belastingvrij te schenken. De schenking hoeft ook niet naar uw kinderen te gaan. U mag aan iedereen van elke leeftijd schenken. Wel dient de schenking besteed te worden aan de aankoop en verbouwing van een woning. Maar men mag de schenking ook gebruiken voor de aflossing van een hypotheek.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe u door te schenken nu en straks uw erfgenamen kunt helpen? Bel/mail voor meer informatie: info@010notaris.nl, 010 7671700.