Schenking

Heeft u plannen om te schenken? Aan bijvoorbeeld uw kinderen? Een goed idee. Zo beperkt u uw eigen nalatenschap en helpt u uw kinderen niet alleen nu op weg, maar ook straks als ze erfbelasting moeten betalen. Schenken kan op twee manieren: éénmalig en jaarlijks. Elke manier van schenken brengt zekere vrijstellingen met zich mee zodat er zo min mogelijk schenkbelasting afgedragen hoeft te worden.

Eenmalige schenking

We noemen het een eenmalige schenking, maar in feite gaat het om een eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkbelasting. Voor uw kinderen heeft u een vrijstelling van € 25.096. Zij dienen dan wel ouder te zijn dan 18 jaar en jonger dan 40. En u zult de schenking in één keer moeten verrichten. Wilt u ze bijstaan voor de financiering van een studie (die minimaal €20.000 kost) of de aankoop van een eigen woning, dan krijgt u een vrijstelling van €52.281.

Tijdelijk verhoogde vrijstelling

Dit jaar – 2014 – is een goed jaar om te schenken. Om de woningmarkt een zetje te geven heeft de regering besloten de vrijstelling voor schenkbelasting te verruimen. U heeft tot 1-1-2015 de gelegenheid om tot €100.000 belastingvrij te schenken. De schenking hoeft ook niet naar uw kinderen te gaan. U mag aan iedereen van elke leeftijd schenken. Wel dient de schenking besteed te worden aan de aankoop en verbouwing van een woning, of voor het aflossen van de hypotheek. Bedenk wel dat op Prinsjesdag j.l. bekend is geworden dat deze maatregel niet wordt verlengd. In 2015 is de vrijstelling weer €52.281 en zijn de voorwaarden weer scherper.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe u door te schenken nu en straks uw erfgenamen kunt helpen? Bel/mail voor meer informatie: info@010notaris.nl, 010 7671700.