Wat is het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?

Het meest opvallende verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap is natuurlijk alles eromheen. De huwelijksdag is voor velen de mooiste dag van het leven waarvoor ook alles opzij moet worden gelegd. Kosten noch moeite worden ervoor bespaard. Bij een geregistreerd partnerschap komen minder toeters en bellen te pas. Dit is goed beschouwd het grootste verschil. Andere zijn minimaal.

Scheiden, en de kinderen

Om enkele voorbeelden te benoemen. Voor de huwelijksvoltrekking is het ja-woord het moment dat u in de echt wordt verbonden. Voor het partnerschap geldt het moment van ondertekenen het hoogtepunt. Verder moet u voor het beëindigen van een huwelijk langs de rechter, terwijl dit voor een geregistreerd partnerschap in het geheel niet verplicht is. Althans, zolang u geen minderjarige kinderen heeft. Want dan zal ook bij een geregistreerd partnerschap de rechter moeten beslissen over de zorg over de kinderen en over uw ouderschapsplan.

Overeenkomsten

Verder zijn de voorwaarden voor beide verbintenissen vrijwel identiek. Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan mag u maar met één persoon tegelijk, al dan niet van hetzelfde geslacht. Die echtgenoot/partner mag niet jonger zijn dan 18 jaar, en tot op zekere hoogte niet afkomstig zijn uit uw eigen familie. Huwelijken tussen neven en nichten zijn formeel toegestaan, maar er wordt hard gewerkt om ook deze huwelijken te verbieden. Gebleken is namelijk dat dergelijke verbintenissen vaak via dwang tot stand komen.

Heeft dit je vraag beantwoord?

 
🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.