Hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een van die zaken waarbij de notaris u graag zal helpen. Of u nu een nieuwe of een tweede hypotheek wilt vestigen, de notaris zorgt ervoor dat alles tiptop in orde komt. Ook als u uw huidige hypotheek wilt oversluiten of laten doorhalen.

Waarom naar de notaris voor een hypotheek?

Een hypotheek is in feite een geldlening met uw woning als onderpand. Als u dus een hypotheek afsluit, wordt er een nieuwe hypotheek gevestigd op uw woning. Die moet daarvoor wel vrij zijn van eerder gevestigde hypotheken en oude (belasting)beslagen. Het is de taak en verantwoordelijkheid van de notaris om dit alles te regelen en uiteindelijk voor u (en de financier) een hypotheekakte op te stellen. Een akte die alle partijen uiteindelijk zullen tekenen op de dag dat het huis van eigenaar wisselt.

Tweede hypotheek

Wie al een hypotheek heeft maar om geld verlegen zit voor een verbouwing of achterstallig onderhoud kan een tweede hypotheek afsluiten. Als onderpand voor deze tweede lening kan dan een eventuele overwaarde van uw woning dienen. De financier van uw eerste hypotheek dient hiervoor wel toestemming te geven. Ook zal men soms om een taxatierapport vragen, opdat elke twijfel over de hoogte van de overwaarde is uitgesloten. Uw notaris helpt u bij het uitzoeken van de nodige stappen en stelt voor u de tweede hypotheekakte op.

Hypotheek oversluiten

In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld na een flinke daling van de hypotheekruimte, kunt u voor oversluiten kiezen. De notaris zorgt ervoor dat uw oude hypotheek wordt doorgehaald (royement) en stelt voor u een nieuwe hypotheekakte op. Hij zal die akte ook weer laten inschrijven in het kadaster. Er gelden nu andere voorwaarden en wellicht profiteert u nu van nieuwe, lagere rentelasten. Wel betaalt u hiervoor eenmalige kosten. Die zijn echter bij 010Notaris misschien wel het laagst. Bovendien kunt u bij ons standaard ook ’s avonds en op zaterdag terecht. Wel zo makkelijk.