Per 1 januari 2018 beperkte gemeenschap van goederen

Plannen om in  2018 te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Per 1 januari wordt een wetswijziging van kracht waardoor u niet meer automatisch trouwt in algehele goederengemeenschap, maar in een beperkte gemeenschap van goederen.

Beperkte gemeenschap van goederen

De belangrijkste beperking houdt in dat schulden en eigendommen die vóór de trouw- en tekendatum zijn opgebouwd prive blijven. Partners hoeven niet meer hun schulden en bezittingen met elkaar te delen. Een andere beperking gaat over erfenissen én schenkingen die tijdens het huwelijk/partnerschap zijn verkregen. Ook zij vallen buiten de gemeenschap en hoeven niet meer met de ander gedeeld te worden.

Voor schulden die ontstaan tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap, zijn volgens de nieuwe wet beide partners nog steeds aansprakelijk.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden

De wijziging in het huwelijksvermogensrecht naar beperkte gemeenschap van goederen wil nog niet zeggen dat huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden overbodig worden. Dat is afhankelijk van uw situatie en wensen. Wie wil trouwen in algehele gemeenschap van goederen zal bijvoorbeeld nu juist huwelijkse voorwaarden nodig hebben.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op voor het maken van een gratis en vrijblijvend adviesgesprek: 010 – 767 1700.